Чечельницька районна державна адміністрація
офіційний сайт
Малий Герб України
Чечельницька районна державна адміністрація
Вінницька область, офіційний сайт
Офіційний E-Mail: rda_chechelnyk@vin.gov.ua
Ми працюємо: з 8.00 до 17.00 (пн-пт)
27 квітня 2024 р.

ЄС ПРООН МРГ-ІІІ

В районі триває навчання для активістів громадських організацій та представників місцевої влади

 
В районі у рамках спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»-ІІІ триває навчання для активістів громадських організацій та представників місцевої влади.
28 вересня2015 року координатори Вінницького обласного підрозділу впровадження ПроектуАнастасія Ланіна та Наталія Карпенко спільно з координаторами Чечельницького районного ресурсного центру розвитку громад провели тренінгна тему :«Впровадження МПП».
Тендерні комітети  громадських організацій з Чечельника, Стратіївки, Рогізки та Вербки мали змогу детально ознайомитись з вимогами проведення тендерних процедур в рамках Проекту МРГ-ІІІ, функціями тендерного комітету та  процедурою його проведення.
В ході тренінгу громадські активістиз села Вербки отрималитакож  практичні навички проведення тендеру та навчились оформляти необхідні  документи.
 В проведенні тренінгу прийняли участь заступник голови Чечельницької районної  ради Петро Гук, начальник відділу економіки та торгівлі Чечельницької райдержадміністрації Віталій Савчук,  координатор Чечельницького  районного ресурсного центру розвитку громад Ірина Кривіцька.
Після тренінгу координатори Вінницького обласного підрозділу впровадження Проекту МРГ-ІІІ допомогли громадам з с.Рогізки та с.Стратіївки у підготовці документів для подання мікропроектної пропозиції.

    

 

В районі у рамках спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»-ІІІ триває навчання для активістів громадських організацій та представників місцевої влади.
22 червня 2015 року згідно методології проекту МРГ, після тренінгів з управління й планування громади приступають до розробки власних проектів. Тож координатори Вінницького обласного підрозділу впровадження проекту та Вінницького обласного ресурсного центру Анастасія Ланіна та Наталія Карпенко спільно з координаторами Чечельницького районного ресурсного центру розвитку громад провели тренінги на теми : «Рівень зрілості громади» та «Підготовка мікро-проектної пропозиції».
          Активи із 4 громадських організацій: Чечельницької селищної, Стратіївської, Рогізківської та Вербської сільських рад мали змогу детально ознайомитись з вимогами МРГ до проектних заявок, процедурою їх затвердження та фінансування, вимогами до ПКД та відомостей робіт.
Під час зустрічі також обговорювались питання щодо самоорганізації та зрілості громад, спільне оцінювання громадою своєї організації.
         В ході  тренінгу громадські активісти, керівники ГО отримали практичні навички підготовки документів для написання МПП.
В проведенні тренінгу прийняли участь заступник голови Чечельницької районної ради Петро Гук, начальник відділу економіки та торгівлі Чечельницької райдержадміністрації Віталій Савчук, координатор Чечельницького районного ресурсного центру розвитку громад Ірина Кривіцька.

Зустріч в громадах

Чечельницький район вперше буде брати участь у міжнародних грантах. 
За підсумками наради з відбору районів Вінницької області для участі у ІІІ фазі проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", яка відбулася 31 жовтня 2014 року, Чечельницький район увійшов до 8 районів-переможців. 
За підсумками конкурсу були відібрані: Ямпільський, Оратівський, Чечельницький, Барський, Іллінецький, Могилів-Подільський, Томашпільський та Калинівський райони.
Відповідно до умов конкурсного відбору Проекту МРГ-ІІІ, запропоновано прийняти участь резервним районам: Теплицькому, Крижопільському та Козятинському.

Голова Чечельницької районної державної адміністрації Пустовий Сергій Михайлович підписав угоду для реалізації спільного проекту ЄС та Програми розвитку ООН - "Місцевий розвиток орієнтований на громаду - ІІІ".

Інформуємо, що чотири громади нашого району відібрані для участі в спільному проекті ЄС та ПРООН - "Місцевий розвиток орієнтований на громаду - ІІІ", а саме:
Рогізківська сільська рада;
Вербська сільська рада;
Стратіївська сільська рада;
Чечельницька селищна рада.
Дві резервні сільські ради: Каташинська та Берізко-Чечельницька.

28 січня 2014 року у Стратіївській територіальній громаді відбувся семінар, в рамках якого було представлено третю фазу проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ". 
Урочиста зустріч з координаторами Вінницького обласного підрозділу впровадження Проекту Анастасією Ланіною та Наталією Карпенко, районними координаторами Проекту від Чечельницької районної ради - Петром Гуком, від Чечельницької райдержадміністрації – Іриною Кривіцькою та начальником відділу економіки та торгівлі Чечельницької РДА Віталієм Савчуком відбулась у Стратіївській ЗОШ І-ІІІ ступенів, де гостинно зустріли сільський голова Стратіївки Володимир Ланецький та директор місцевої ЗОШ Юрій Килівник.
Володимир Ланецький підписав угоду про партнерство між Проектом ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ" та Стратіївською сільською радою.
За допомогою координаторів Проекту активні стратіївчани створили громадську організацію «Живильне джерело Стратіївки», головою якої обрали директора школи Килівника Юрія Леонідовича. Секретарем новоствореної ГО стала Поліщук Анастасія Володимирівна , а скарбником – Гудована Алла Валеріївна. Також було обрано актив в кількості 6 осіб: Сулима Ірина Миколаївна, Носик Сергій Григорович, Носик Ігор Григорович, Куліш Олександр Вікторович, Безпалько Тетяна Михайлівна, Чорна Олена Миколаївна.
Пріоритетом в реалізації власних ініціатив громада обрала енергоефективні заходи ,а саме – заміну вікон в школі. 
Побажаємо громаді успіхів і натхнення! Як це було – дивіться на фото.

У Рогізківській сільській раді Чечельницького району Вінницької області, яка була відібрана як партнер МРГ-ІІІ, 28.01.2015 року відбулись початкові загальні збори громади.
Активу сільради, депутатам та всім зацікавленим особам було представлено методологічні, фінансові та управлінські можливості розвитку громади в рамках наступної фази Проекту 2014-2017 роки.
Після голосування громади за участь у Проекті, сільський голова с. Рогізки Олійник Василь Михайлович підписав Угоду про партнерство з ПРООН.
Старт розвитку громади пройшов успішно. Розпочато реєстрацію НГО, постановку на облік.
За допомогою координаторів Проекту була створена громадська організація «Водограй достатку», головою якої обрали завідуючу ДНЗ «Подоляночка» Симонову Олену Миколаївну, секретарем Поцелуєва Валерія Олексійовича, скарбником – Денисюк Володимира Івановича. Також було обрано актив новоствореної громадської організації «Водограй затишку» в складі 6 осіб. 
Пріоритетом громада обрала енергоефективні заходи в ДНЗ «Подоляночка». 
Пропонуємо переглянути фото. А громаді - успіхів! 
Попередутренінги та практична робота.

Громада Вербської сільської ради прийняла одностайне рішення на загальних зборах про участь у третій фазі Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - ІІІ".
29.01.2015 року Вінницьким ОПВ Проекту було проведено початкові загальні збори та підписано партнерські угоди з сільським головою с.Вербка Блиндур Сергієм Андрійовичем.
Координатори Вінницького обласного підрозділу впровадження Проекту Анастасія Ланіна та Наталія Карпенко допомогли Вербській громаді створити ГО «Вербські первоцвіти», головою якої обрали Блиндур Олену Іванівну, завідуючу ДНЗ «Тепле гніздечко». Секретарем стала Савенчук Тетяна Дмитрівна, почесне звання скарбника довірили Повзун Миколі Павловичу. До активу ввійшли: Зварищук Анатолій Миколайович, Лемець Леонід Леонідович, Тимчишина  Олена Григорівна, Беседа Анастасія Григорівна, Блиндур Оксана Андріївна та Микулінський Геннадій Степанович.
Пріоритетами в реалізації власних ініціатив громада обрала енергоефективні заходи по утепленню покриття у садочку.

Чечельницький район, враховуючи різні фактори, не брав участь у першій та другій фазі Проекту. Інформація про проходження конкурсного відбору району та в пізнішому відібрання Рогізківської, Стратіївської, Вербської сільських рад та Чечельницької селищної ради до партнерів Проекту, стала справжнім святом громад на території.
Враховуючи, що досвід сусідів (громади Бершадського району) за шістьроків є більш, ніж показовими з точки зору мобілізації ресурсів громад, реалізації власних планів, співпраці з органами влади, мотивація громад Чечельницького району була вже на достатньому рівні, щоб приймати Проект на своїх територіях.
Завдяки Вінницькому ОПВ Проекту, 29.01.2015 року у смт. Чечельник, відбулися перші початкові загальні збори громади щодо обговорення Планів розвитку, розгляду пріоритетів та обрання керівного складу громадської організації на території селища.
Головою новоствореної ГО «Чечельницький дивограй» обрано Палісіку Світлану Андріївну, яка працює завідуючою ДНЗ «Калинка», секретарем – Савенецьку Лесю Анатоліївну. Скарбником стала Колісник Світлана Олексіївна. До активу громади увійшли: Гуртовий Борис Павлович, Ситник Світлана Михайлівна, Гиндрюк Любов Миронівна, Янчук Галина Василівна, Схабовський Віктор Леонідович та Кудревич Ірина Вікторівна.
Пріоритетним завданням громади стало реконструкція котельні в ДНЗ "Калинка".
Збори проведено, підписано угоди про партнерство із селищною радою, розпочато процес реєстрації НГО.

      

9 квітня 2015 року відбулося засідання координаційного комітету Форуму місцевого розвитку (в рамках спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду – ІІІ»)

На порядок денний було винесено наступні питання: про стан реалізації в районі Проекту ПРООН/ЄС «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» та про плани роботи по впровадженню Проекту у Чечельницькому районі.
В засіданні комітету взяли участь заступники голів районної державної адміністрації та районної ради, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації, сільські голови і представники громадських організацій сіл та селища району.
В засіданні комітету також прийняла участь координатор проекту МРГ Вінницького обласного ресурсного центру громад – Карпенко Наталія.

Днями у м. Вінниця відбувся семінар – тренінг для координаторів районних ресурсних центрів громад  та ресурсних контактних осіб за участі інженера Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ" Миколи Коломійця, координаторів Вінницького ОПВ Анастасії Ланіної та Наталії Карпенко на тему: «Особливості впровадження  Проекту задля побудови ефективного партнерства та  досягнення стійких результатів».

В ході семінару були розглянуті наступні питання:

·        Соціальна мобілізація громади: визначення, концепція, мета та інструменти

·        Районний ресурсний центр. Цілі, завдання та функції.

·        Керівні принципи забезпечення наочності проекту.

·        Ознайомлення з концепцією демонстраційних громад.

·        Ефективні канали комунікації між РРЦГ та громадськістю (інфовісники, демонстраційні стенди, успішні історії, співпраця зі ЗМІ, соцмережі).

·        Особливості розробки та впровадження МПП. Роль районного координатора.

·        Практична взаємодія мережі ресурсних центрів громад з ресурсним центром зі сталого розвитку Вінницького торговельно-економічного інституту. (за участі координатора ресурсного центру зі сталого розвитку, викладача ВТЕІ Наталії Махначової ).