Чечельницька районна державна адміністрація
офіційний сайт
Малий Герб України
Чечельницька районна державна адміністрація
Вінницька область, офіційний сайт
Офіційний E-Mail: rda_chechelnyk@vin.gov.ua
Ми працюємо: з 8.00 до 17.00 (пн-пт)
31 травня 2025 р.

Як підготуватись до перевірки, щоб мінімізувати кількість зауважень

19.02.2019

В кінці 2018 року завершилась дія мораторію і були відновлені перевірки управлінням Держпродспоживслужби по контролю за дотриманням чинного законодавства стосовно додержання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами. Перевірки здійснюються на рахунок дотримання вимог чинного законодавства, зокрема Закону України «Про основні принципи та вимоги щодо безпечності та якості харчових продуктів» та Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Під час всіх планових та позапланових заходів з’ясовуються питання, що передбачені уніфікованою формою акту затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 06.02.2017 року №42, з яким можна ознайомитись на офіційному сайті Держпродспоживслужби, інші питання особа що перевіряє не має права перевіряти та вимагати до виконання. Заходи державного контролю здійснюються у формі аудиту, інспектування, перед забійного та після забійного огляду, відбору зразків, лабораторного дослідження, документальної перевірки. У межах заходів державного контролю проводиться моніторинг.

Найчастіше питання виникають у власників невеличких магазинів, ФОПів, що здійснюють роздрібну реалізацію продуктів харчування.

Тож стисло про основні порушення, які виявляються на перевірках і на що звернути увагу щоб їх не було. Для здійснення планового або позапланового закладу органів державного нагляду видає наказ, посвідчення (направлення) та службове посвідчення, що засвідчує посадову особу органу державного нагляду. Всі перевірки здійснюються з відеофіксацією. Варто зауважити, що право відео фіксації під час перевірки має як посадова особа органу контролю, так і оператор ринку.

Відповідно до пунктів передбачених затвердженим актом та чинним законодавством всі оператори ринку повинні бути зареєстровані в Держпродспоживслужбі і отримати реєстраційний номер. Потужність, обладнання та інвентар повинні утримуватись в чистоті (підтвердженням проведення генеральних прибирань та належного миття можуть бути лабораторні обстеження проведені акредитованою лабораторією);  мають бути куточки для особистої гігієни працівників з підведення проточної води гарантованої якості (результати обстеження води, що відповідає вимогам СаНПіНу 2.2.4.171-10- вода питна, отримані з акредитованої лабораторії) і наявністю мила та дезінфікуючих засобів; забезпечені належними засобами для підтримки температури для зберігання харчових продуктів, харчові продукти розміщуються так, щоб мінімізувати ризик їх забруднення; обладнання повинно бути каліброване (термометри для контролю за дотриманням температури в холодильниках та ваги повірені); всі продукти харчування, що реалізуються повинні мати відповідне маркування та дотримуватись терміни реалізації - необхідно мати сертифікати якості (декларація виробника) на всі продукти харчування, що реалізуються; на потужність допускається персонал, який не має протипоказів щодо поводження з харчовими продуктами (записи про проходження періодичного медичного огляду працівників в особистій медичній книжці з допуском до роботи); на об’єкті повинна проводитьсь боротьба з шкідниками та гризунами (здійснюються відповідними організаціями, що мають право на проведення відповідних робіт) .

Слід відмітити, що відповідно до вимог чинного законодавства, оператори ринку, що порушують вимоги законодавства про харчові продукти несуть відповідальність і в результаті виявлення порушень інспектор складає припис,  в разі не виконання вимог припису -  протокол про порушення і накладається штраф.

В разі наявності питань щодо вимог до проведення перевірок та скарг на дії інспекторів при проведенні перевірок та моніторингу здійснюється шляхом оскарження до територіального органу компетентного органу вищого рівня. Скарга, яка надійшла, протягом 3-х робочих днів передається разом із справою та лабораторними дослідженнями до територіального органу компетентного органу вищого рівня та розглядається головним державним інспектором протягом 10 робочих днів.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Начальник Бершадського міжрайонного Управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Н.І.Губко


« Повернутись