Виїзна торгівля

Виїзна торгівля належить до роздрібної торгівлі через дрібнооптову мережу та є однією з форм поза магазинного продажу товарів, під час якого приміщення не мають торгівельного залу для споживачів. Вимоги до організації дрібнороздрібної торгівельної мережі, її приміщень та обладнання встановлено Правилами, затвердженними наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі від 08.07.96р. №369.
Виїзна торгівля може здійснюватись на ринках, ярмарках або в інших дозволених для цього місцях. Пункт дрібно роздрібної торгівлі розміщується на підставі письмового дозволу органу місцевого самоврядування. Видаються такі дозволи відповідно до вимог чинного законодавства. Відповідно до п.30 Порядку провадження торгівельної діяльності та правил торгівельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджених постановою КМУ 15.06.06р. №833, виїзна та виносна торгівля продовольчими товарами, готовими до вживання, а також тими, які швидко псуються, здійснюється у відведених для цього місцях із розміщенням пересувних малих архітектурних форм (далі МАФ) за наявності дозволу.
Заборонено розміщувати МАФи: біля фасадів адміністративних і культових будівель, безпосередньо біля пам’ятників, фонтанів, клумб, ближче 20м. до перехрестя вулиць, в охоронних зонах інженерних комунікацій, на зупинці громадського транспорту на відстані 20м в обидва боки по тротуару від установки дорожнього знаку, що її позначає.
При виїзній торгівлі заборонено реалізовувати: продовольчі товари, якщо при їх продажу відсутні умови для дотримання санітарних норм та правил, температурних режимів, умов зберігання та продажу; нефасовані й не упаковані з розносок, лотків, столиків, корзин та неспеціалізованого транспорту, крім картоплі, овочів, фруктів, плодів, ягід, баштанних культур у період сезонного продажу, а також морозива і квітів; алкогольні напої ( крім автомагазинів системи споживчої кооперації, що здійснюють виїзну торгівлю в сільській місцевості).
Торгівельне місце повинно бути обладнане відповідно до вимог, особа що здійснює виїзну торгівлю повинно бути зареєстрована в Держпродспоживслужбі, наявність автотранспорту повинне бути також бути передбачене при подачі заяви на реєстрацію субєкта. На видному місці необхідно встановити табличку з інформацією про підприємця (найменування, адреса), дані про продавця (ФІП). В місці реалізації необхідно мати супровідні документи на товари, що реалізуються, що засвідчують їх безпеку та надаватись покупцю за вимогою. На об’єкті необхідно також мати медичні книжки продавців та перелік товарів, що реалізується.
Місце торгівлі має бути обладнане необхідним приладдям та технікою. Ваги повинні бути тавровані, сам прилад справний. Слід мати весь потрібний для торгівлі інвентар та обладнання, наприклад холодильник для товарів, що швидко псуються. У разі торгівлі напоями на розлив, продтоварами або фастфудом точка продажу має бути підключена до водопостачання та каналізації, при цьому повинно бути об лаштоване місце для миття рук. Необхідно мати необхідний для торгівлі інвентар- ножі, обробні дошки тощо, комплект засобів для миття та дезінфекції, дозволених МОЗ, бачки з кришками для збирання відходів. Прилавки повинні бути захищенні водонепроникним матеріалом. Заборонено використовувати одноразовий посуд, якщо немає ємностей для його зберігання і подальшої утилізації, також неможна цей посуд використовувати повторно.
Продавець повинен бути в санітарному одязі, на робочому місці заборонено палити; необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, підтримувати робоче місце в належному санітарному стані. Крім цього продавець повинен мати на робочому місці медичну книжку – без медичного огляду до роботи не допускається.
Начальник Бершадського міжрайонного Управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Наталія Губко