ПАМ´ЯТКА щодо організації проведення випускних вечорів у загальноосвітніх навчальних закладах

На порозі чудова та трішки сумна пора – пора випускних вечорів і початку нового дорослого життя.
Батьки та класні керівники зараз в клопотах і думках про те, як влаштувати випускникові незвичайне та яскраве свято, свято, яке залишиться в серці кожного навіки.
Пам’ятайте головне, свята повинні бути не лише веселими, але й безпечними. Не кожний розуміє - щедрість і гостинність повинна бути поміркованою і не нести шкоди ні організаторам ні дітям.
На жаль, епідемічна ситуація в країні дуже напружена. Більшість спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь поєднує вживання недоброякісних продуктів харчування, питної води та готових страв, виготовлених як в закладах громадського харчування так і в домашніх умовах.
Основними причинами спалахів є використання продовольчої сировини сумнівної якості ( без документів, які засвідчують її якість), відсутність належних умов для приготування страв, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни та ін.
Тому, щоб Ваші свята залишили після себе лише щасливі спогади, прислухайтесь до порад працівників Держпродспоживслужби :
- Влаштовуйте свята в закладах громадського харчування, яким Ви довіряєте.
- Поцікавтесь наявністю у закладі результатів лабораторних досліджень щодо якості питної води, яку використовують для приготування страв.
- Узгодьте святкове меню з адміністрацією закладу, зверніть увагу на відсутність в меню заборонених та
- сумнівних страв в епідемічному відношенні ( перелік дивись у додатку).
- Не допускайте приготування (копчення, смаження, в`ялення) м‘ясних і рибних страв в домашніх умовах, не використовуйте консервів домашнього виготовлення ( м`ясних, грибних, овочевих).
- Не допускайте вживання учасниками урочистостей та учнями-випускниками будь-яких алкогольних, слабоалкогольних напоїв, забороняйте тютюнопаління в місцях проведення випускних вечорів.