Чечельницька районна державна адміністрація
офіційний сайт
Малий Герб України
Чечельницька районна державна адміністрація
Вінницька область, офіційний сайт
Офіційний E-Mail: rda_chechelnyk@vin.gov.ua
Ми працюємо: з 8.00 до 17.00 (пн-пт)
28 березня 2024 р.

Основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів

21.03.2019
Бершадське міжрайонне управління  Головного Управління   Держпродспоживслужби у Вінницькій обл.. повідомляє,  що на території України, відповідно до діючих норм  законодавства ст.20-21 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості  харчових продуктів»  поступово впроваджується  система  HACCP на об’єктах  (потужностях), що здійснюють діяльність  з харчовими продуктами, зокрема, в закладах  громадського харчування.  Дана вимога поступового впровадження  системи  визначена  у  прикінцевих та перехідних положеннях  вищевказаного  Закону в редакції № 1602. Кінцевим терміном  впровадження  системи є 20 вересня 2019 р.
      HACCP - це  система аналізу небезпечних факторів  та контролю у критичних точках.  Вимоги для виконання операторами ринку  з виробництва та/або  обігу  харчових продуктів  щодо  впровадження  системи  HACCP,  визначені у наказі  №590 від 01 жовтня 2012р «Про затвердження вимог  щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи  управління безпечністю харчових продуктів  (HACCP) і є обов’язковим.
       Впровадження  системи  HACCP включає розробку програм - передумов, основними з яких є:
    - належне планування виробничих приміщень, допоміжних та побутових приміщень з створенням  зменшення ризику  перехресного забруднення;
    - належне утримання стану приміщень, обладнання проведення ремонтних робіт  технічного обслуговування обладнання, калібрування;
    - відповідний стан вентиляції, водопостачання, водовідведення, електро та газопостачання, освітлення;
    - забезпечення належної якості  води, льоду та допоміжних  матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
    - забезпечення чистоти поверхонь, в тому числі процедури прибирання, миття та дезінфекції  приміщень  і поверхонь;
   - здоров’я та гігієни персоналу;
   - створення належних умов для захисту харчових продуктів від забруднення;
   - належне зберігання продуктів на підприємствах;
   - виготовлення продукції  з врахуванням вимог  технологічного процесу;
   - правильне поводження з відходами виробництва;
   - контроль за відсутністю шкідників на виробництві, вжиття профілактичних заходів;
   - безпечне зберігання та використання токсичних сполук, речовин;
   -  специфікація та контроль постачальників;
   - відповідне  транспортування  готової продукції та сировини  за наявності належних умов;
   - наявність відповідного маркування харчових продуктів  та інформування про це споживачів.
     Пам’ятайте: відповідальність за впровадження  системи  HACCP на Вашому об’єкті покладається особисто на Вас!
     Порушення вимог чинного законодавства  та невиконання  визначеного законом  обов’язку  щодо впровадження  та потужностях  постійно діючих процедур,  заснованих на принципах  системи аналізу  небезпечних факторів  та контролю  у критичних точках  -  тягне за собою  накладання штрафу  на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних  заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців  у розмірі  п’ятнадцяти мінімальних  заробітних плат.
    В травні  2019 року Бершадським  міжрайонним  управлінням  планується  проведення з операторами  ринку наради щодо основних  аспектів впровадження  системи  HACCР на потужностях, які здійснюють діяльність  з харчовими продуктами.   Для підготовки для участі у нараді, просимо попередньо ознайомитись з вищевказаними документами.
 
Начальник Бершадського міжрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області   Губко Н.І.

 


« Повернутись